Menu

Σε ξενοδοχεία μετατρέπονται παρηκμασμένα κτίρια της Αθήνας

More

Σε ξενοδοχεία μετατρέπονται παρηκμασμένα κτίρια της Αθήνας

Πολλαπλασιάζονται σε σταθερή βάση οι περιπτώσεις ακινήτων που αλλάζουν χρήση προκειμένου να προσελκύσουν νέο αγοραστικό ή μισθωτικό ενδιαφέρον, ή ακόμα και ως αποτέλεσμα αυτού. Εν ολίγοις, όλο και περισσότεροι επενδυτές εντοπίζουν περιπτώσεις ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν στο παρελθόν. Στην παρούσα φάση, το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κατά κύριο λόγο ξενοδοχεία, με τον κλάδο του τουρισμού να διανύει περίοδο άνθησης, όχι μόνο σε δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς, αλλά και στην πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις ακινήτων που προορίζονται για χρήση ως ξενοδοχείο. Μάλιστα, όσο πιο κοντά στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται ένα κενό και αναξιοποίητο κτίριο, τόσο πιο μεγάλο το ενδιαφέρον. Μόνο στην οδό Μητροπόλεως, καταγράφονται δύο σχετικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στο ακίνητο που στέγαζε το υπ. Παιδείας και το οποίο, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει μισθωθεί στον όμιλο Elektra Hotels και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο (Electra Metropolis). Η επένδυση για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο κτίριο που στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της πλατείας Καπνικαρέα, ο όμιλος N. Δασκαλαντωνάκη δρομολογεί τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel, με τα εγκαίνια να αναμένονται για τον Νοέμβριο.

Νέα ξενοδοχειακή μονάδα δρομολογείται και στο ακίνητο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Για το ακίνητο, «τρέχει» αυτήν την περίοδο διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμίσθωσης από το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ (ΑΤΠΠΕΑΤΕ). Υπενθυμίζεται ότι στο ακίνητο φιλοξενούνταν τα γραφεία του ομίλου της Αγροτικής, ενώ όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, τη δεκαετία του 1950, λειτουργούσε το ξενοδοχείο King’s Palace.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι και τα μοναδικά ακίνητα που αναμένεται να μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Ανάλογο σχέδιο τρέφει και ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Δουζόγλου, για το ακίνητο που απέκτησε πριν από περίπου ένα χρόνο από τον όμιλο του ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου (δίπλα στην Παλιά Βουλή). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το ενδιαφέρον για ξενοδοχεία δεν αφορά μόνο μεγάλες μονάδες, αλλά και μικρά «boutique» ξενοδοχεία, τα οποία είναι και ευκολότερο να δημιουργηθούν, λόγω των περιορισμένων απαιτήσεών τους σε κτιριακή επιφάνεια.

Οι αλλαγές χρήσεις δεν είναι, βέβαια, κάτι καινοφανές στην αγορά ακινήτων, το αντίθετο μάλιστα. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η ύπαρξη πληθώρας κενών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Από την άλλη πλευρά, σημαντικό εμπόδιο στην ακόμα μεγαλύτερη «έκρηξη» της εν λόγω τάσης αποτελεί ο κατακερματισμός των ιδιοκτησιών (το φαινόμενο των οριζόντιων ιδιοκτησιών γραφείων σε πληθώρα κτιρίων του κέντρο είναι χαρακτηριστικό), το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συνένωση πολλών μικρών ακινήτων σε ένα νέο και μεγάλο, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο. Ως προς το τελευταίο αυτό ζήτημα, το παράδειγμα του Public στην πλατεία Συντάγματος είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου, όπου στο παρελθόν φιλοξενούνταν οι σχολές Ωμέγα, απαιτήθηκαν αρκετά χρόνια προσπαθειών, λόγω των δεκάδων επιμέρους ιδιοκτητών.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Καθημερινή /  Εντυπη Έκδοση

Ημερομηνία: 10/10/2017

Tags: Άρθρα


 
  • Ευκαιρίες

Επικοινωνία

Copyright 2013 by GlobalOwner - Powered by Fortunet Hellas